Ogłoszenie o naborze
Deklaracja uczestnictwa - do pobrania
Formularz zgłoszeniowy dla ucznia - do pobrania
Oświadczenie (system teleinformatyczny) - do pobrania
Oświadczenie (zarządzanie programem) - do pobrania
Regulamin rekrutacji - do pobrania
Opis zawodu.
Zadaniem technika technologii drewna jest kontrolowanie i organizowanie procesu przetwórstwa drewna i materiałów drewnopochodnych oraz dbanie o jego prawidłowy przebieg i prowadzenie stosownej dokumentacji tego procesu.
Do podstawowych obowiązków technika technologii drewna należy miedzy innymi:
Idealnego kandydata cechują:
W trakcie nauki uczniowie zdobywają wiedzę i umiejętności z zakresu:
Ponadto uczniowie mają możliwość uczestniczenia w:
Absolwenci tego kierunku znajdują zatrudnienie w:
Po zdaniu matury absolwent może kontynuować kształcenie na wyższych studiach.
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Zawód ten jest idealny dla Ciebie jeśli chcesz przeżyć przygodę ze sztuką kulinarną, cenisz zdrowy styl życia i odżywiania, wykazujesz dbałość o innych oraz dla wszystkich przedsiębiorczych. W trakcie kształcenia zawodowego nabędziesz umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny, urządzania zakładów gastronomicznych. Zdobędziesz wiedzę teoretyczną
i praktyczną w zakresie sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania oraz prawidłowej obsługi konsumenta. Będziesz mieć szansę na rozbudzenie kreatywności z wykorzystaniem nowych technik kulinarnych, nowatorskiego serwowania potraw i aranżacji stołów, odkrywania tajników food design’u w sztuce kulinarnej
Dlaczego warto wybrać ten zawód?
Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny zawód dla osób chcących realizować swoje pasje kulinarne i poznawać tajniki sztuki kulinarnej oraz chcących zdobyć dobrze płatny i poszukiwany na rynku pracy zawód.
Kto powinien wybrać ten zawód?
Zawód technik żywienia i usług gastronomicznych powinny wybrać osoby, które są:
zainteresowane pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą,
kreatywne i operatywne w działaniu,
interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu,
mają wyobraźnię i zmysł estetyczny,
chcą awansować i rozwijać się,
lubią pracować w zespole.
Czego uczy się technik żywienia i usług gastronomicznych?
W trakcie nauki nauczysz się praktycznych umiejętności zawodowych:
przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów,
stosowania receptur gastronomicznych,
układania i oceny jadłospisów,
organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
stosowania technik nakrywania stołu,
współpracy w zespole,
obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw,
przechowywania i utrwalania żywności,
języka obcego zawodowego
Jakie kwalifikacje uzyskuje uczeń kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych?
Kwalifikacja 1 K1 - HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Kwalifikacja 2 K2 - HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Praktyczna nauka zawodu
Praktyka może być realizowana we wszystkich zakładach gastronomicznych, czyli w restauracjach, jadłodajniach, bistrach, barach, kuchniach szpitalnych oraz w gastronomii hotelowej w Polsce lub w krajach UE w ramach projektu Erasmus+
(wymiar 280 godzin)
Informacje dodatkowe
Młodzież uczestniczy w programie „ERASMUS”, który jest programem Unii Europejskiej
wspierającym wymianę edukacyjną. Program ten zapewnia wszystkim młodym ludziom dostęp do edukacji i szkoleń jak najwyższej jakości, umożliwia uczniom uczącym się łatwe przemieszczanie się między systemami edukacji w różnych krajach, a także daje im możliwość znalezienia pracy w całej Europie.
Okres nauki: 5 lat
I co dalej…?
Technik żywienia i usług gastronomicznych może podejmować pracę m.in. jako szef kuchni, manager zakładu gastronomicznego, doradca w zakresie prawidłowego żywienia, organizator imprez okolicznościowych, organizator usług cateringowych w::
restauracjach, kawiarniach i barach szybkiej obsługi,
zakładach gastronomicznych,
pensjonatach, domach wczasowych,
stołówkach szkolnych, szpitalnych i sanatoryjnych,
firmach cateringowych,
zakładach produkcji produktów i półproduktów spożywczych,
prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.
Studia?
Absolwent może kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności w ramach studiów licencjackich i magisterskich na kierunkach: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka i nauki konsumenckie, nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii, hotelarstwo i turystyka, organizacja i zarządzanie w gastronomii na różnych uczelniach:
Technologia Żywności i Żywienia Człowieka - Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Dietetyka - Bydgoska Szkoła Wyższa
Dietetyka - Gdański Uniwersytet Medyczny (Wydział Nauk o Zdrowiu z Instytutem Medycyny Morskiej i Tropikalnej)
Organizacja i Zarządzanie w Gastronomii w Akademii Gastronomicznej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu
Wyższej Szkole Organizacji Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie
Polityka cookies.
Niniejsza Polityka dotyczy plików cookies i odnosi się do stron Internetowych, których właścicielem jest Zespół Szkół Zawodowych z siedzibą w Starogardzie Gdańskiem (zwanych dalej: „stronami Internetowymi”).
Pliki „cookies” ?
Pliki „cookies” są to dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, przechowywane w urządzeniach końcowych użytkowników przeznaczone do korzystania ze stron Internetowych. Pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie użytkownika i odpowiednio wyświetlić stronę Internetową dostosowaną do jego indywidualnych preferencji. „Cookies” zazwyczaj zawierają nazwę strony Internetowej z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
Do czego używane są pliki „cookies” ?
Pliki „cookies” używane są w celu dostosowania zawartości stron Internetowych do preferencji użytkownika,oraz optymalizacji korzystania ze stron Internetowych. Używane są również w celu tworzenia anonimowych, zagregowanych statystyk, które pomagają zrozumieć w jaki sposób użytkownik korzysta ze stron Internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości, z wyłączeniem personalnej identyfikacji użytkownika.
Jakich plików „cookies” używamy ?
Stosowane są dwa rodzaje plików „cookies” – „sesyjne” oraz „stałe”. Pierwsze z nich są plikami tymczasowymi, które pozostają na urządzeniu użytkownika, aż do wylogowania ze strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki pozostają na urządzeniu użytkownika przez czas określony w parametrach plików „cookies” albo do momentu ich ręcznego usunięcia przez użytkownika. Pliki „cookies” wykorzystywane przez partnerów operatora strony internetowej, w tym w szczególności użytkowników strony internetowej, podlegają ich własnej polityce prywatności.
Czy pliki „cookies” zawierają dane osobowe ?
Dane osobowe gromadzone przy użyciu plików „cookies” mogą być zbierane wyłącznie w celu wykonywania określonych funkcji na rzecz użytkownika. Takie dane są zaszyfrowane w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom nieuprawnionym.
Usuwanie plików „cookies” ?
Standardowo oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych domyślnie dopuszcza umieszczanie plików „cookies” na urządzeniu końcowym. Ustawienia te mogą zostać zmienione w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików „cookies” w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym przesłaniu na urządzenie użytkownika. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików „cookies” dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). Ograniczenie stosowania plików „cookies”, może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej.
Technikum elektryczne
patronat sprawuje
Mechanik pojazdów samochodowych
patronat sprawuje
PROJEKT Z FUNDUSZY EUROPEJSKICH