Aktualności

Ogłoszenie o naborze

 

  - ogłoszenie o naborze

  - kwestionariusz

 

 

 

 


          

 

 Nabór do projektu
 „Wybieram przyszłość zawodową – podniesienie jakości szkolnictwa zawodowego w Powiecie Starogardzkim”
 
Rekrutacja do projektu rozpocznie się 22 marca 2021 roku!
 

 

Deklaracja uczestnictwa - do pobrania
Formularz zgłoszeniowy dla ucznia - do pobrania
Oświadczenie (system teleinformatyczny) - do pobrania
Oświadczenie (zarządzanie programem) - do pobrania
Regulamin rekrutacji - do pobrania

Opis zawodu.

Zadaniem technika technologii drewna jest kontrolowanie i organizowanie procesu przetwórstwa drewna i materiałów drewnopochodnych oraz dbanie o jego prawidłowy przebieg i prowadzenie stosownej dokumentacji tego procesu.

Do podstawowych obowiązków technika technologii drewna należy miedzy innymi:

  • opracowywanie harmonogramu pracy,
  • organizacja stanowisk pracy,
  • kontrola pracy podwładnych,
  • opracowywanie instrukcji technologicznych,
  • opracowywanie rysunków technicznych,

  • kontrola przestrzegania przepisów bhp, ppoż. oraz ochrony środowiska w zakładzie,
  • przeprowadzanie analiz laboratoryjnych,
  • ocena jakości stosowanych materiałów,
  • umiejętność rozpoznawania różnych gatunków drewna i materiałów drzewnych,
  • dobór właściwych technik oraz narzędzi, klejów itp. do gatunku drewna,
  • dobór właściwych metod konserwacji materiałów drzewnych,
  • sporządzanie kalkulacji na wykonywane wyroby,
  • określanie zapotrzebowania zakładu na materiały.

 

Idealnego kandydata cechują:

  • koordynacja wzrokowo-ruchowa,
  • podzielność uwagi,
  • refleks i spostrzegawczość,
  • odporność emocjonalna, zrównoważenie,
  • łatwość nawiązywania kontaktów z ludźmi.

 

W trakcie nauki uczniowie zdobywają wiedzę i umiejętności z zakresu:

  • organizacji i nadzoru procesów produkcyjnych w zakładach przemysłu drzewnego,
  • oceniania jakości stosowanych materiałów oraz wytwarzanych wyrobów,
  • sporządzania dokumentacji technicznej i technologicznej,
  • nadzorowania i obsługi obrabiarek i urządzeń, linii obróbczych i produkcyjnych,

 

Ponadto uczniowie mają możliwość uczestniczenia w:

  • wycieczkach dydaktycznych (m.in. na targi branżowe, do zakładów przemysłowych oraz firm usługowych z branży drzewnej),
  • prelekcjach prowadzonych przez przedstawicieli firm z branży drzewnej,
  • konkursach organizowanych na szczeblu szkolnym oraz ogólnopolskim.

 

Absolwenci tego kierunku znajdują zatrudnienie  w:

  • zakładach przemysłu meblarskiego,
  • zakładach przemysłu tartacznego,
  • zakładach zajmujących się renowacją mebli,
  • zakładach stolarki budowlanej,
  • fabrykach produkcji tworzyw drzewnych,
  • zakładach produkcji galanterii drzewnej,
  • ośrodkach projektowania i marketingu wyrobów z drewna,
  • instytucjach badawczych i laboratoriach branżowych,
  • samodzielnie prowadzonej działalności gospodarczej.

Po zdaniu matury absolwent może kontynuować kształcenie na wyższych studiach.

       
Technik żywienia i usług gastronomicznych


Zawód ten jest idealny dla Ciebie jeśli chcesz przeżyć przygodę ze sztuką kulinarną, cenisz zdrowy styl życia i odżywiania, wykazujesz dbałość o innych oraz dla wszystkich przedsiębiorczych. W trakcie kształcenia zawodowego nabędziesz umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny, urządzania zakładów gastronomicznych. Zdobędziesz wiedzę teoretyczną
i praktyczną w zakresie sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania oraz prawidłowej obsługi konsumenta. Będziesz mieć szansę na rozbudzenie kreatywności z wykorzystaniem nowych technik kulinarnych, nowatorskiego serwowania potraw i aranżacji stołów, odkrywania tajników food design’u w sztuce kulinarnej
Dlaczego warto wybrać ten zawód?
Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny zawód dla osób chcących realizować swoje pasje kulinarne i poznawać tajniki sztuki kulinarnej oraz  chcących zdobyć dobrze płatny i poszukiwany na rynku pracy zawód.
Kto powinien wybrać ten zawód?
Zawód technik żywienia i usług gastronomicznych powinny wybrać osoby, które są:
zainteresowane pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą,
kreatywne i operatywne w działaniu,
interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu,
mają wyobraźnię i zmysł estetyczny,
chcą awansować i  rozwijać się,
lubią pracować w zespole.
Czego uczy się technik żywienia i usług gastronomicznych?
 W trakcie nauki nauczysz się praktycznych umiejętności zawodowych:
przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów,
stosowania receptur gastronomicznych,
układania i oceny jadłospisów,
organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
stosowania technik nakrywania stołu,
współpracy w zespole,
obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw,
przechowywania i utrwalania żywności,
języka obcego zawodowego

Jakie kwalifikacje uzyskuje uczeń kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych?
Kwalifikacja 1 K1 - HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Kwalifikacja 2 K2  - HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Praktyczna nauka zawodu
Praktyka może być realizowana we wszystkich zakładach gastronomicznych, czyli w restauracjach, jadłodajniach, bistrach, barach, kuchniach szpitalnych oraz w gastronomii hotelowej w Polsce lub w krajach UE w ramach projektu Erasmus+
(wymiar 280 godzin)
 
Informacje dodatkowe

Młodzież uczestniczy w programie „ERASMUS”, który jest  programem Unii Europejskiej
wspierającym wymianę edukacyjną. Program ten zapewnia wszystkim młodym ludziom dostęp do edukacji i szkoleń jak najwyższej jakości, umożliwia uczniom uczącym się łatwe przemieszczanie się między systemami edukacji w różnych krajach, a także daje im możliwość znalezienia pracy w całej Europie.
Okres nauki: 5 lat
I co dalej…?
Technik żywienia i usług gastronomicznych może podejmować pracę m.in. jako szef kuchni, manager zakładu gastronomicznego, doradca w zakresie prawidłowego żywienia, organizator imprez okolicznościowych, organizator usług cateringowych w::
restauracjach, kawiarniach i barach szybkiej obsługi,
zakładach gastronomicznych,
pensjonatach, domach wczasowych,
stołówkach szkolnych, szpitalnych i sanatoryjnych,
firmach cateringowych,
zakładach produkcji produktów i półproduktów spożywczych,
prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.
Studia?
Absolwent może kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności w ramach studiów licencjackich i magisterskich na kierunkach: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka i nauki konsumenckie, nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii, hotelarstwo i turystyka, organizacja i zarządzanie w gastronomii na różnych uczelniach:
Technologia Żywności i Żywienia Człowieka -  Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Dietetyka - Bydgoska Szkoła Wyższa
Dietetyka - Gdański Uniwersytet Medyczny (Wydział Nauk o Zdrowiu z Instytutem Medycyny Morskiej i Tropikalnej)
Organizacja i Zarządzanie w Gastronomii w Akademii Gastronomicznej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu
Wyższej Szkole Organizacji Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie

 

Polityka cookies.

Niniejsza Polityka dotyczy plików cookies i odnosi się do stron Internetowych, których właścicielem jest Zespół Szkół Zawodowych z siedzibą w Starogardzie Gdańskiem (zwanych dalej: „stronami Internetowymi”).

 

Pliki „cookies” ?

Pliki „cookies” są to dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, przechowywane w urządzeniach końcowych użytkowników przeznaczone do korzystania ze stron Internetowych. Pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie użytkownika i odpowiednio wyświetlić stronę Internetową dostosowaną do jego indywidualnych preferencji. „Cookies” zazwyczaj zawierają nazwę strony Internetowej z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

 

Do czego używane są pliki „cookies” ?

Pliki „cookies” używane są w celu dostosowania zawartości stron Internetowych do preferencji użytkownika,oraz optymalizacji korzystania ze stron Internetowych. Używane są również w celu tworzenia anonimowych, zagregowanych statystyk, które pomagają zrozumieć w jaki sposób użytkownik korzysta ze stron Internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości, z wyłączeniem personalnej identyfikacji użytkownika.

 

Jakich plików „cookies” używamy ?

Stosowane są dwa rodzaje plików „cookies” – „sesyjne” oraz „stałe”. Pierwsze z nich są plikami tymczasowymi, które pozostają na urządzeniu użytkownika, aż do wylogowania ze strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki pozostają na urządzeniu użytkownika przez czas określony w parametrach plików „cookies” albo do momentu ich ręcznego usunięcia przez użytkownika. Pliki „cookies” wykorzystywane przez partnerów operatora strony internetowej, w tym w szczególności użytkowników strony internetowej, podlegają ich własnej polityce prywatności.

 

Czy pliki „cookies” zawierają dane osobowe ?

Dane osobowe gromadzone przy użyciu plików „cookies” mogą być zbierane wyłącznie w celu wykonywania określonych funkcji na rzecz użytkownika. Takie dane są zaszyfrowane w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom nieuprawnionym.

 

Usuwanie plików „cookies” ?

Standardowo oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych domyślnie dopuszcza umieszczanie plików „cookies” na urządzeniu końcowym. Ustawienia te mogą zostać zmienione w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików „cookies” w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym przesłaniu na urządzenie użytkownika. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików „cookies” dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). Ograniczenie stosowania plików „cookies”, może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej.